Ποιοι είναι οι Περιορισμοί της Χρήση του ChatGPT

Ενώ το ChatGPT είναι εντυπωσιακό, έχει ορισμένους περιορισμούς. Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε τα όριά του σε θέματα όπως η γνώση, η συνέπεια και η δημιουργικότητα.

Alessandro Rossi S

4/29/20241 λεπτά ανάγνωσης

Στον γρήγορα εξελισσόμενο κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, λίγες εξελίξεις έχουν κατακτήσει τη δημόσια φαντασία όπως το ChatGPT. Αναπτυγμένο από το OpenAI, αυτό το μοντέλο γλώσσας έχει κερδίσει τη βιομηχανία της τεχνολογίας, επιδεικνύοντας μια απίστευτη ικανότητα να εμπλακεί σε ανθρώπινες συνομιλίες, να δημιουργεί συνεκτικές και περιεκτικές απαντήσεις, και ακόμα να αντιμετωπίζει πολύπλοκες εργασίες όπως η προγραμματισμός και η δημιουργική γραφή.

Ο ενθουσιασμός γύρω από το ChatGPT είναι αισθητός, με πολλούς να το θεωρούν μια διάβρεια στη φυσική γλωσσική επεξεργασία (NLP) και μια ματιά στο μέλλον της επικοινωνίας με την τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο, στον θόρυβο και την υπερβολική διαφήμιση, είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε ότι το ChatGPT, όπως κάθε τεχνολογία, έχει τα περιορισμούς του. Παρά τις προηγμένες ικανότητές του στην κατανόηση και δημιουργία γλώσσας, η γνώση του ChatGPT περιορίζεται τελικά στα δεδομένα πάνω στα οποία εκπαιδεύτηκε, τα οποία καλύπτουν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών αλλά μόνο μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία (το 2023 σε αυτήν την περίπτωση).

Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο μπορεί να λείπει από τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, ιδιαίτερα σε τομείς με γρήγορη εξέλιξη ή για τρέχοντα γεγονότα. Επιπλέον, οι εξόδοι του μπορεί να επηρεαστούν από τις προκαταλήψεις που υπάρχουν στα δεδομένα εκπαίδευσης, δημιουργώντας ηθικές ανησυχίες για τον κίνδυνο διάδοσης επιβλαβών στερεοτύπων ή παραπληροφόρησης.

Επιπλέον, ενώ το ChatGPT μπορεί να εμπλακεί σε φαινομενικά έξυπνες συνομιλίες, λείπει από πραγματική κατανόηση, πλαίσιο και λογική ευρύτερης συνειδητής σκέψης. Οι απαντήσεις του βασίζονται σε στατιστικά πρότυπα στα δεδομένα, αντί για μια βαθιά κατανόηση του θέματος ή τη δυνατότητα κατανόησης των λεπτομερειών και των προσανατολισμών στα πλαίσια. Αυτός ο περιορισμός μπορεί να οδηγήσει σε ανοησίες ή αντιλογικές εξόδους, ιδιαίτερα σε σενάρια που απαιτούν υψηλό βαθμό περιβαλλοντικής επίγνωσης ή επιστημονικής σκέψης.

Βασικά στοιχεία:

  • Οι γνώσεις του ChatGPT περιορίζονται στα δεδομένα εκπαίδευσης στα οποία εκτέθηκε, τα οποία έχουν ημερομηνία λήξης τον Απρίλιο του 2023

  • Το ChatGPT δυσκολεύεται να κατανοήσει το πλήρες πλαίσιο, τις αποχρώσεις και την κοινή λογική, οδηγώντας σε ανούσιες ή μη πρακτικές εξόδους σε ορισμένες καταστάσεις

  • Οι εκροές του μπορεί να είναι ασυνεπείς και αντιφατικές, χωρίς αξιοπιστία και επίμονη μνήμη σε όλες τις συνομιλίες

  • Ως μοντέλο γλώσσας εκπαιδευμένο σε υπάρχοντα δεδομένα, το ChatGPT έχει περιορισμένη ικανότητα για αληθινή δημιουργικότητα, εφευρετικότητα και εντελώς πρωτότυπες ιδέες

Περιορισμοί γνώσεων του ChatGPT

Ένας από τους πιο σημαντικούς περιορισμούς του ChatGPT βρίσκεται στο πεδίο και στη νομισματική αξία της βάσης γνώσεώς του. Ως μοντέλο γλώσσας εκπαιδευμένο σε έναν τεράστιο κορμό δεδομένων κειμένου, η γνώση του ChatGPT είναι εν γένει περιορισμένη από τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο σύνολο εκπαίδευσής του μέχρι τον Απρίλιο του 2023.

Παρόλο που αυτά τα δεδομένα εκπαίδευσης είναι εκτενή, περιλαμβάνοντας μια ευρεία γκάμα θεμάτων και πηγών έως εκείνη τη στιγμή, δεν περιλαμβάνει καμία πληροφορία ή εξελίξεις που έχουν συμβεί μετά τον Απρίλιο του 2023. Στον γρήγορα εξελισσόμενο κόσμο μας, αυτό σημαίνει ότι ο ChatGPT μπορεί να λείπει γρήγορα τις πιο πρόσφατες λεπτομέρειες για τρέχουσες εκδηλώσεις, επιστημονικές ανακαλύψεις, αλλαγές στην πολιτική και άλλες κρίσιμες εξελίξεις σε πολλούς τομείς.

Για παράδειγμα, αν ρωτήσετε το ChatGPT για σημαντικά νέα γεγονότα, τεχνολογικές εξελίξεις ή αλλαγές σε τομείς όπως η πολιτική, η επιχειρηματικότητα ή η ακαδημαϊκή έρευνα μετά τον Απρίλιο του 2023, οι απαντήσεις του θα περιορίζονται στη γνώση που είναι διαθέσιμη μόνο μέχρι αυτήν την ημερομηνία τερματισμού. Δεν μπορεί να ενσωματώσει κορυφαίες ανακαλύψεις, σημαντικά γεγονότα ή παραδείγματα μετά τον Μάιο του 2023.

Επιπλέον, ακόμα και για θέματα πριν τον Απρίλιο του 2023, ενδέχεται να υπάρχουν σφάλματα ή ξεπερασμένες πληροφορίες στις εξόδους του ChatGPT, καθώς η γνώση του αποτελεί ένα στατικό στιγμιότυπο κατά την τελική του ημερομηνία εκπαίδευσης. Δεν ενημερώνεται δυναμικά ή αυτοδιορθώνεται βάσει νέων πληροφοριών που δημοσιεύονται μετά τον Απρίλιο του 2023.

Ενώ αναπτύσσονται τεχνικές για την τακτική βελτίωση και ενημέρωση των μοντέλων γλώσσας, η τρέχουσα έκδοση του ChatGPT έχει μια σταθερή κατευθυντήρια γραμμή γνώσεων μέχρι τον Απρίλιο του 2023. Οι χρήστες πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην βασίζονται αποκλειστικά σε αυτό για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σε ταχέως εξελισσόμενους τομείς πέραν αυτής της ημερομηνίας.

ChatGPT logo, black text, green background
ChatGPT logo, black text, green background

Προκατάληψη και Hθικές Aνησυχίες

Ενώ οι δυνατότητες του ChatGPT είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακές, οι εξόδοι του δεν είναι ανοσίες στις προκαταλήψεις και τις ηθικές ανησυχίες. Ως μοντέλο γλώσσας που εκπαιδεύεται σε έναν τεράστιο κορμό δεδομένων κειμένου από το διαδίκτυο, ο ChatGPT μπορεί αθέλητα να κληρονομήσει και να διαιωνίσει προκαταλήψεις που υπάρχουν σε αυτά τα δεδομένα.

Ένας από τους κύριους προβληματισμούς είναι η δυνατότητα του ChatGPT να αντικατοπτρίζει και να ενισχύει κοινωνικές προκαταλήψεις σχετικά με φύλο, φυλή, εθνικότητα, θρησκεία και άλλα ευαίσθητα θέματα. Καθώς τα δεδομένα εκπαίδευσης είναι πιθανό να περιέχουν προκαταλήψεις που είναι αναπόφευκτες στον ανθρώπινο δημιουργημένο κείμενο, το μοντέλο μπορεί να μάθει και να αναπαράγει αυτές τις προκαταλήψεις στις εξόδους του, πιθανότατα ενισχύοντας επιβλαβείς στερεότυπους ή προκαταλήψεις.

Για παράδειγμα, εάν τα δεδομένα εκπαίδευσης περιέχουν περισσότερες θετικές ή αρνητικές συσχετίσεις με συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες, ο ChatGPT μπορεί να δημιουργήσει απαντήσεις που αθέλητα αντικατοπτρίζουν αυτές τις προκαταλήψεις. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί με διακριτικούς τρόπους, όπως η χρήση φύλου ή η λήψη υποθέσεων βασισμένων σε στερεότυπα.

Επιπλέον, ο ChatGPT δεν έχει πραγματική κατανόηση της ηθικής, της ηθικής και των ευρύτερων κοινωνικών επιπτώσεων των αποτελεσμάτων του. Ως μοντέλο γλώσσας, δεν έχει μια ενσωματωμένη αίσθηση του σωστού και του λάθους ή τη δυνατότητα να σκεφτεί τις πιθανές συνέπειες των απαντήσεών του. Αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο κατάχρησης ή δημιουργίας επιβλαβούς ή ηθικά αμφισβητήσιμου περιεχομένου, όπως μισογυνιστική γλώσσα, παραπληροφόρηση ή οδηγίες για παράνομες δραστηριότητες.

Ενώ η OpenAI έχει εφαρμόσει μέτρα προστασίας και φίλτρα για να αποτρέψει τον ChatGPT από τη δημιουργία σαφούς βίας, μισόλογο, ή παράνομου περιεχομένου, αυτά τα μέτρα δεν είναι αδιάσπαστα. Η έλλειψη πραγματικού ηθικού συλλογισμού του μοντέλου σημαίνει ότι εξακολουθεί να παράγει αποτελέσματα που είναι προκατειλημμένα, αναισθητοποιημένα, ή πιθανώς επιβλαβή, αν και με πιο διακριτικούς ή έμμεσους τρόπους.

Επιπλέον, η αδιαφανής φύση μεγάλων μοντέλων γλώσσας όπως ο ChatGPT καθιστά δύσκολο τον έλεγχο και την κατανόηση των ακριβών αιτίων πίσω από τα αποτελέσματά του. Η πολύπλοκη αλληλεπίδραση προτύπων και συσχετίσεων που έχουν μάθει από τα δεδομένα εκπαίδευσης μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητες ή ανεξήγητες προκαταλήψεις, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό και την αντιμετώπισή τους αποτελεσματικά.

Chatgpt and ethics
Chatgpt and ethics

Έλλειψη Πλαισίου και Κοινής Λογικής

Παρά τις εντυπωσιακές δυνατότητες παραγωγής γλώσσας του ChatGPT, του λείπει βαθιά η ικανότητα να κατανοήσει πραγματικά το πλαίσιο και να εφαρμόσει λογική κοινής λογικής. Ως μοντέλο γλώσσας, οι απαντήσεις του βασίζονται στον εντοπισμό προτύπων στα δεδομένα εκπαίδευσης, αντί για μια βαθύτερη κατανόηση της υποκείμενης σημασίας, των αποχρώσεων ή των πραγματικών επιπτώσεων.

Μία από τις κύριες περιορισμένες αυτής της προσέγγισης είναι η αδυναμία του ChatGPT να κατανοήσει πλήρως το πλήρες πλαίσιο και την πρόθεση πίσω από μια συγκεκριμένη ερώτηση ή συνομιλία. Ενώ μπορεί να παράγει συνεκτικές και συμφραζόμενα σχετικές απαντήσεις βασισμένες στις συγκεκριμένες λέξεις και φράσεις που παρέχονται, δυσκολεύεται να λάβει υπόψη του το ευρύτερο περιβάλλον, τις εννοούμενες σημασίες ή τις λεπτομέρειες που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται φυσικά.

Για παράδειγμα, εάν ένας χρήστης παρέχει μια εντολή που βασίζεται σε σιωπηρές υποθέσεις, πολιτισμικές αναφορές, ή φιγουρατίφ γλώσσα, ο ChatGPT μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολία στην ερμηνεία της επιθυμητής σημασίας με ακρίβεια. Οι απαντήσεις του μπορεί να είναι υπερβολικά κυριολεκτικές, να χάσουν την υπόκειμενη εννοιολογία ή να αποτύχουν να ενσωματώσουν τις περιβαλλοντικές υποδείξεις που ένας άνθρωπος θα κατανοούσε εύκολα.

Επιπλέον, ο ChatGPT λείπει από τον λογικό συλλογισμό κοινής λογικής και τη γνώση του πραγματικού κόσμου που οι άνθρωποι αναπτύσσουν μέσω της εμπειρίας και της αλληλεπίδρασης με το φυσικό κόσμο. Δεν μπορεί να βασιστεί σε μια εγγενή κατανόηση του πώς λειτουργούν τα πράγματα, τις αιτίες και τις επιπτώσεις, ή τις πρακτικές συνέπειες των απαντήσεών του. Αυτός ο περιορισμός μπορεί να οδηγήσει σε απαντήσεις που είναι τεχνικά σωστές αλλά λείπουν από πρακτική σημασία ή εφαρμοσιμότητα.

Για παράδειγμα, αν του ζητηθεί να παράσχει οδηγίες για μια εργασία, ο ChatGPT μπορεί να δημιουργήσει βήματα που είναι λογικά ορθά αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη περιορισμούς του πραγματικού κόσμου, προσδιορισμούς ασφάλειας ή κοινές εκτιμήσεις κοινής λογικής που ένας άνθρωπος θα έκανε φυσικά.

Επιπλέον, η έλλειψη κοινής λογικής του ChatGPT μπορεί να εκδηλωθεί στην ανικανότητά του να αναγνωρίσει και να χειριστεί περιπτώσεις άκρων, εξαιρέσεις ή καταστάσεις που αποκλίνουν από τα πρότυπα στα δεδομένα εκπαίδευσης του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απαντήσεις ανοησίας ή ακόμα και ενδεχομένως βλαβερές όταν αντιμετωπίζεται με απροσδόκητες ή νέες σενάρια.

image of puzzle that says "hole in your logic"
image of puzzle that says "hole in your logic"

Ζητήματα Συνέπειας και Αξιοπιστίας

Ένας άλλος σημαντικός περιορισμός του ChatGPT βρίσκεται στην έλλειψη συνέπειας και αξιοπιστίας σε διάφορες εντολές και συνομιλίες. Παρά τις εντυπωσιακές δυνατότητες παραγωγής γλώσσας του μοντέλου, οι απαντήσεις του μπορεί να ποικίλλουν, να αντιφάσκουν μεταξύ τους ή ακόμα και να δημιουργούν φαντασίωση πληροφοριών όταν παρουσιάζονται με παρόμοιες ή επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις.

Ένας από τους κύριους λόγους για αυτήν την ασυνέπεια είναι η στοχαστική φύση των μοντέλων γλώσσας όπως ο ChatGPT. Παρά το γεγονός ότι εκπαιδεύονται σε μεγάλες ποσότητες δεδομένων, οι απαντήσεις τους παράγονται μέσω ενός πιθανοτικού διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές εξόδους για την ίδια είσοδο, ανάλογα με τις συγκεκριμένες παραμέτρους και τις τυχαίες αρχικοποιήσεις που χρησιμοποιούνται κατά την εκτίμηση.

Αυτό σημαίνει ότι εάν ρωτήσετε το ChatGPT την ίδια ερώτηση πολλές φορές, μπορεί να λάβετε ελαφρώς διαφορετικές ή ακόμα και αντιφατικές απαντήσεις, καθώς το μοντέλο εξερευνά διαφορετικά μονοπάτια μέσω της μάθησής του και της διαδικασίας παραγωγής. Αυτή η έλλειψη προβλεψιμότητας μπορεί να είναι προβληματική, ειδικά σε σενάρια όπου η συνέπεια και η αξιοπιστία είναι κρίσιμες, όπως στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων ή όταν παρέχονται οδηγίες ή συμβουλές.

Επιπλέον, το ChatGPT λείπει από μια συνεχή μνήμη ή πλαίσιο αναφοράς σε διαφορετικές συνομιλίες ή εντολές. Κάθε απάντηση δημιουργείται μόνο με βάση την τρέχουσα είσοδο, χωρίς να διατηρεί ή να αναφέρεται σε προηγούμενες αλληλεπιδράσεις ή πληροφορίες που παρέχονται. Αυτός ο περιορισμός μπορεί να οδηγήσει σε αντιφάσεις ή έλλειψη συνεκτικότητας κατά την αντιμετώπιση πολυσταδιακών εργασιών, ερωτήσεων που ακολουθούν, ή σεναρίων που απαιτούν τη διατήρηση ενός συνεχούς νήματος πλαισίου αναφοράς.

Επιπλέον, μοντέλα γλώσσας όπως το ChatGPT μπορεί μερικές φορές να εκδηλώσουν ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως "φαντασίωση", όπου δημιουργούν αξιόπιστα αλλά εσφαλμένα ή φανταστικά στοιχεία. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το μοντέλο προσπαθεί να εκτείνει ή να συλλογιστεί πέρα από τα όρια των δεδομένων εκπαίδευσής του, οδηγώντας σε αποτελέσματα που μπορεί να φαίνονται πειστικά αλλά δεν βασίζονται σε πραγματικές γνώσεις.

Ενώ τεχνικές όπως οι στρατηγικές ενεργοποίησης, η ενίσχυση της μάθησης και η προηγμένη διήθηση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση μερικών από αυτά τα προβλήματα, δεν αποτελούν απόλυτες λύσεις. Οι χρήστες πρέπει να είναι προσεκτικοί και να εφαρμόζουν κριτική σκέψη όταν βασίζονται στις απαντήσεις του ChatGPT, ειδικά σε περιπτώσεις όπου η συνέπεια, η αξιοπιστία και η γνήσια ακρίβεια είναι κρίσιμες.

The word truth spells with blocks
The word truth spells with blocks

Περιορισμένη Δημιουργικότητα και Σκέψη

Ενώ οι δυνατότητες γενικής γλωσσικής δημιουργίας του ChatGPT είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακές, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι το μοντέλο είναι ουσιαστικά περιορισμένο στη δυνατότητά του για αληθινή δημιουργικότητα και πρωτοποριακή σκέψη. Ως μοντέλο γλώσσας που έχει εκπαιδευτεί σε υπάρχοντα δεδομένα, οι απαντήσεις του είναι αναπόφευκτα περιορισμένες από τα μοτίβα και τις πληροφορίες που περιέχονται στο σύνολο εκπαίδευσής του.

Βασικά, το ChatGPT σχεδιάστηκε για να αναγνωρίζει και να επανασυνδυάζει μοτίβα από τα δεδομένα εκπαίδευσής του με νέους τρόπους, αλλά δεν μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει εντελώς νέες έννοιες, ιδέες ή γνώσεις που δεν υπάρχουν σε κάποια μορφή μέσα σε εκείνα τα δεδομένα. Οι απαντήσεις του, οποιαδήποτε και να είναι η συνοχή ή η συμφωνία τους με το περιεχόμενο, ουσιαστικά προέρχονται από και περιορίζονται από τις πληροφορίες στις οποίες έχει εκπαιδευτεί.

Αυτός ο περιορισμός γίνεται ιδιαίτερα εμφανής όταν παρουσιάζονται προτροπές ή εργασίες που απαιτούν αληθινή καινοτομία, εφευρετικότητα, ή τη δυνατότητα να σκεφτεί κανείς εντελώς πρωτότυπες ιδέες, έννοιες ή λύσεις. Το ChatGPT μπορεί να δημιουργήσει πιθανές και καλά διατυπωμένες απαντήσεις, αλλά αυτές θα είναι τελικά περιορισμένες από τους περιορισμούς των δεδομένων εκπαίδευσής του και τα ενσωματωμένα προκαταλήμματα και μοτίβα που παρουσιάζονται σε αυτά τα δεδομένα.

Για παράδειγμα, αν του ζητηθεί να σχεδιάσει μια επαναστατική νέα τεχνολογία, να εφευρεί μια εντελώς πρωτότυπη καλλιτεχνική στυλιστική, ή να προτείνει μια καινοτόμο επιστημονική θεωρία, οι απαντήσεις του ChatGPT θα περιοριστούν στο να επανασυνδυάσει και να εξάγει από υπάρχουσες γνώσεις και μοτίβα, παρά στο πραγματικό να σχεδιάσει κάτι εντελώς νέο και πρωτοφανές.

Επιπλέον, το ChatGPT δεν διαθέτει την ικανότητα να κατανοήσει πραγματικά ή να εκτιμήσει την βαθύτερη δημιουργική διαδικασία, την συναισθηματική resonance, ή την πολιτιστική σημασία που υποστηρίζει πολλές μορφές ανθρώπινης δημιουργικότητας και καλλιτεχνικής έκφρασης. Οι απαντήσεις του, ενώ τεχνικά επιδέξιες, ενδέχεται να λείπουν το βάθος, τη νοοτροπία και την αυθεντική συναισθηματική σύνδεση που χαρακτηρίζει πραγματικά πρωτότυπα και επιδραστικά δημιουργικά έργα.

Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι το ChatGPT δεν είναι ένας αντικαταστάτης της ανθρώπινης εφευρετικότητας, φαντασίας ή της αστείρευτης φλόγας της πραγματικής δημιουργικότητας. Ενώ μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ενίσχυση και υποστήριξη των δημιουργικών διαδικασιών, τελικά παραμένει ένα μοντέλο γλώσσας εκπαιδευμένο σε υπάρχοντα δεδομένα, με ενσωματωμένους περιορισμούς στην ικανότητά του να δημιουργήσει πραγματικά νέες και πρωτότυπες ιδέες ή έργα.

Πηγές:

Marr, B. (2023, March 3). The Top 10 Limitations of ChatGPT. Forbes. https://www.forbes.com/sites/bernardmarr/2023/03/03/the-top-10-limitations-of-chatgpt/