Η Ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης 1940-2024
Από τον Turing στην Alexa: Η παρακολούθηση της διαδρομής των επτά δεκαετιών της AI με τις φιλοδοξίες, τις αναποδιές και τις ανατροπές της μέχρι τη σημερινή επιτυχία της.
Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι μία από τις πιο μετασχηματιστικές τεχνολογίες της εποχής μας. Αυτό που ξεκίνησε ως ένας τομέας ακαδημαϊκής έρευνας στη δεκαετία του 1950 έχει μεγαλώσει σε μια εκτεταμένη δύναμη που διαμορφώνει πολλές πτυχές του κόσμου μας.
Πλέον λαμβάνουμε ως δεδομένες τις προόδους της AI όπως το μηχανικό μάθηση, η υπολογιστική όραση και η επεξεργασία φυσικής γλώσσας στην καθημερινή μας ζωή.
Αλλά πώς φτάσαμε εδώ?
Ποιες ήταν οι κύριες διαπραγματεύσεις κατά την πορεία που επέτρεψαν την άνοδο της AI?
Σε αυτό το άρθρο, θα αναδείξουμε τη γένεση της AI ως μιας επιστήμης που εμμονικά επιδίωκε την αναπαραγωγή της ανθρώπινης νοημοσύνης στις μηχανές έως τη σημερινή εποχή, όπου εξειδικευμένη στενή AI μπορεί να ξεπεράσει τους ανθρώπους σε καλά ορισμένες εργασίες.
Βασικά στοιχεία της Τεχνητής Νοημοσύνης
Θα εξετάσουμε την πρωτοποριακή εργασία στη λογική, την αναπαράσταση γνώσης και τη μηχανική μάθηση στις δεκαετίες του 1950 και 1960. Αυτό ακολουθήθηκε από τον πρώτο από αρκετούς "χειμώνες της AI" όπου η χρηματοδότηση στέρεψε αφού οι αρχικές ελπίδες δεν υλοποιήθηκαν.
Στη συνέχεια, στη δεκαετία του 1980, τα συστήματα εμπειρογνωμόνων και τα νευρωνικά δίκτυα οδήγησαν σε μια αναζωπύρωση πριν ο κύκλος επαναληφθεί ξανά.
Δεν ήταν παρά μόνο στη δεκαετία του 2000 που η AI άρχισε να παραδίδει σημαντικά πρακτικά αποτελέσματα, χάρη σε καλύτερους αλγορίθμους, μεγαλύτερα σύνολα δεδομένων εκπαίδευσης και αυξημένη υπολογιστική ισχύ.
Η δεκαετία του 2010 ήταν μάρτυρας της ανόδου της σύγχρονης AI μέσω των επιτευγμάτων της μηχανικής μάθησης, από τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα έως τη νίκη επί των ανθρώπων στο παιχνίδι Go.
Η AI προκάλεσε σημαντικό ενθουσιασμό και χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, οι αυξανόμενες δυνατότητες προκάλεσαν ηθικές ανησυχίες σχετικά με τις προκαταλήψεις, τις παραβιάσεις της ιδιωτικότητας και τις πιθανώς υπαρξιακές απειλές από την προηγμένη AI.
Καθώς η AI συνεχίζει την ακατάπαυστη προέλασή της, η κατανόηση των προελεύσεών της παρέχει κρίσιμη προοπτική τόσο για τα επιτεύγματα που έχουν σημειωθεί όσο και για τις προκλήσεις που παραμένουν.
Τα Πρώτα Χρόνια (1940-1950)
Οι προέλευσεις της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να εντοπιστούν στις αρχές της δεκαετίας του 1940, όταν λίγοι πρωτοπόροι ερευνητές από τα μαθηματικά, την μηχανική, την ψυχολογία και άλλες επιστήμες άρχισαν να αναρωτιούνται αν οι μηχανές θα μπορούσαν να καταστούν ικανές να "σκέφτονται". Η εμφάνιση των προγραμματιζόμενων ψηφιακών υπολογιστών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου παρείχε μια πιθανή πλατφόρμα για τη δημιουργία εξυπνότερου λογισμικού.
Το 1950, ο Βρετανός μαθηματικός Άλαν Τιούρινγκ δημοσίευσε ένα ορόσημο άρθρο με τίτλο "Computing Machinery and Intelligence" (Υπολογιστική Μηχανική και Νοημοσύνη) το οποίο πρότεινε ένα "Παιχνίδι Μίμησης" για να δοκιμαστεί αν οι μηχανές μπορούν να επιδείξουν έξυπνη συμπεριφορά ισοδύναμη με των ανθρώπων. Αυτό το παιχνίδι έγινε γνωστό ως το 'Τεστ Τιούρινγκ' και προετοίμασε το έδαφος για την αναζήτηση της ανάπτυξης εξυπνότερων μηχανών.
Ένας σημαντικός πρωτοπόρος στην αρχική AI ήταν ο John McCarthy, ο οποίος δημιούργησε τον όρο "τεχνητή νοημοσύνη" το 1955 και στη συνέχεια δημιούργησε τη γλώσσα προγραμματισμού Lisp για εφαρμογές AI. Ο McCarthy και ο συνάδελφός του Marvin Minsky ίδρυσαν το εργαστήριο AI του MIT, το οποίο διεξήγαγε εκτεταμένη έρευνα σε τομείς όπως η υπολογιστική όραση, η αναπαράσταση γνώσης, η μηχανική μάθηση και τα νευρωνικά δίκτυα καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960.
Το έτος 1956 είδε το γεγονός που σηματοδότησε την επίσημη γέννηση της AI ως ένα πεδίο ακαδημαϊκής έρευνας. Ο McCarthy διοργάνωσε τη Διάσκεψη του Dartmouth η οποία συγκέντρωσε κορυφαίους στοχαστές που ενδιαφέρονταν για την ευφυΐα των μηχανών.
Η πρόταση για αυτή τη διάσκεψη παρουσίασε πρώτη φορά τον όρο "Τεχνητή Νοημοσύνη" και δήλωσε τον στόχο της χρήσης μηχανών για την αντιμετώπιση αφηρημένων και περίπλοκων προβλημάτων μέσω εννοιών όπως η λογική, η γνώση και η επίλυση προβλημάτων.
Στις πρώτες του δεκαετίες, η έρευνα AI επικεντρώθηκε σε γενικούς επιλύτες προβλημάτων που θα μπορούσαν να διαχειριστούν μια ευρεία γκάμα περίπλοκων προκλήσεων. Ορισμένα επιτεύγματα όπως ο Logic Theorist των Newell & Simon και το Geometry Engine του Gelernter απέδειξαν ότι οι μηχανές μπορούν να αναπαράγουν κάποιες πτυχές της λογικής και της απόκτησης δεξιοτήτων.
Ο τομέας άντλησε έμπνευση από την ψυχολογία, τη γλωσσολογία και τη φιλοσοφία με τον υπέρτατο στόχο της ανάπτυξης γενικής τεχνητής νοημοσύνης αντί για εφαρμογές ειδικού σκοπού. Ωστόσο, οι περιορισμοί των πρώιμων υπολογιστών έκαναν την πραγματικά ανοιχτή ανθρώπινη λογική ανέφικτη και ο τομέας σύντομα στένεψε τις προσεγγίσεις του.
Η άνοδος των Expert Systems (1960-1970)
Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, άρχισε να γίνεται σαφές ότι η αναπαραγωγή του πλάτους της ανθρώπινης νοημοσύνης ήταν πιο προκλητική από ό,τι αναμενόταν. Οι ερευνητές της Τεχνητής Νοημοσύνης άρχισαν να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους σε εξειδικευμένους τομείς και εφαρμογές όπου η νοημοσύνη μπορούσε να κωδικοποιηθεί και να αυτοματοποιηθεί.
Κατά τη δεκαετία του 1960, άρχισε να γίνεται σαφές ότι η αναπαραγωγή του πλάτους της ανθρώπινης νοημοσύνης ήταν πιο προκλητική από ό,τι αναμενόταν. Οι ερευνητές της Τεχνητής Νοημοσύνης άρχισαν να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους σε εξειδικευμένους τομείς και εφαρμογές όπου η νοημοσύνη μπορούσε να κωδικοποιηθεί και να αυτοματοποιηθεί.
Μία προσέγγιση που αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν τα συστήματα εμπειρογνωμόνων – προγράμματα AI που στόχευαν στη μίμηση και την κωδικοποίηση των εξειδικευμένων δεξιοτήτων και γνώσεων ανθρώπινων ειδικών σε στενούς τομείς.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εργασίες όπως η ιατρική διάγνωση, η εξερεύνηση ορυκτών, η επίλυση μαθηματικών προβλημάτων και ο χρηματοοικονομικός προγραμματισμός βασίζονταν στη συμβολική λογική και στους ευριστικούς κανόνες απόφασης που μπορούσαν να προγραμματιστούν ρητά σε ένα σύστημα εμπειρογνωμόνων.
IBM 702: ένας υπολογιστής που χρησιμοποιήθηκε από την πρώτη γενιά ερευνητών της τεχνητής νοημοσύνης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναπτύχθηκαν πολλά αξιοσημείωτα συστήματα εμπειρογνωμόνων. Το DENDRAL, δημιουργήθηκε το 1965, ήταν ένα σύστημα εμπειρογνώμονα σχεδιασμένο για την ανάλυση χημικών ενώσεων. Το MYCIN, αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, διέγνωσε βακτηριακές λοιμώξεις και συνέστησε θεραπείες. Αυτά τα συστήματα απέδειξαν την ικανότητα της AI να παράγει συστάσεις και αποφάσεις συγκρίσιμες με αυτές των ανθρώπινων ειδικών εντός του τομέα λειτουργίας τους.
Ενισχυμένη από την επιτυχημένη εφαρμογή σε εξειδικευμένους τομείς, η AI προσέλκυσε σημαντική χρηματοδότηση και επενδύσεις κατά τη δεκαετία του 1960.
Ωστόσο, μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970, αναγνωρίστηκε ότι αυτά τα συστήματα εμπειρογνωμόνων ήταν ακριβά για να αναπτυχθούν και να συντηρηθούν σε διάφορους τομείς. Η ανεδαφική υπερβολή γύρω από τη γενική AI προκάλεσε σκεπτικισμό και μείωσε το ενδιαφέρον για τον τομέα, οδηγώντας στον πρώτο χειμώνα της AI όταν η χρηματοδότηση στέρεψε.
Ο πρώτος Xειμώνας της AI (1974-1980s)
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, η AI άρχισε να αντιμετωπίζει αντίδραση λόγω των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων και του υπερβολικού ενθουσιασμού που περιβάλλει τις έξυπνες μηχανές. Παρά τις εντυπωσιακές επιδείξεις και τις αποδείξεις εννοιών, τα εμπορικά βιώσιμα έξυπνα συστήματα παρέμεναν επιστημονική φαντασία παρά πραγματικότητα. Οι περιορισμοί της σύγχρονης μηχανικής μάθησης και του υπολογιστικού υλικού άρχισαν να γίνονται επώδυνα εμφανείς.
Αυτή η απογοήτευση με τη μη εκπλήρωση του δυναμικού της AI επιδεινώθηκε από τη δημοσίευση της έκθεσης Lighthill το 1973.
Ο διακεκριμένος Βρετανός μαθηματικός Sir James Lighthill είχε αναλάβει να αξιολογήσει την έρευνα στην ευφυΐα των μηχανών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο τομέας είχε αποτύχει να εκπληρώσει τους μεγαλόπνοους στόχους του.
Η έκθεση κριτίκαρε συγκεκριμένα την έλλειψη συγκεκριμένων επιτευγμάτων σε τομείς όπως η ρομποτική. Σε συνδυασμό με την κρίση της χρηματιστηριακής αγοράς το 1973-74, αυτό σημάτισε την αρχή του πρώτου χειμώνα της AI.
Κατά την επόμενη δεκαετία, η χρηματοδότηση για την AI στέρεψε, οδηγώντας στο κλείσιμο των προγραμμάτων εμπειρογνωμόνων των πανεπιστημίων.
Η υποστήριξη του Πενταγώνου για την AI μειώθηκε, αν και κάποια έργα συνέχισαν σε εξειδικευμένα αυτόνομα έργα όπως τα άνευ πιλότου drones. Στον εμπορικό τομέα, η AI έγινε άμοδα με λίγα εφαρμόσιμα προϊόντα να φτάνουν στην αγορά.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, η AI δεν κυριαρχούσε πλέον στις επικεφαλίδες των εφημερίδων. Όμως, ανακοινώνοντας την άνοιξη που ακολούθησε αυτόν τον χειμώνα, νέοι βλαστοί μπορούσαν να διακριθούν κάτω από το έδαφος στα εργαστήρια των πανεπιστημίων, όπου οι ερευνητές ανέπτυξαν τεχνικές που αργότερα θα απέφεραν πρακτικά αποτελέσματα.
Η Eπιστροφή των Nευρωνικών δικτύων (1980-1990)
Η περίοδος μεταξύ 1980 και 1990 χαρακτηρίστηκε από σημαντικές προόδους στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), χαρακτηριζόμενη από την εμφάνιση των συστημάτων εμπειρογνωμόνων και την ανανεωμένη ενδιαφέρον στην έρευνα AI.
Τα νευρωνικά δίκτυα αντλούσαν έμπνευση από την αρχιτεκτονική του ανθρώπινου εγκεφάλου για να αναπτύξουν στατιστικούς αλγορίθμους μηχανικής μάθησης.
Παρόλο που εφευρέθηκαν τη δεκαετία του 1950, δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πολύ πρακτική εφαρμογή λόγω των περιορισμών στην υπολογιστική ισχύ και τις κατάλληλες μεθόδους εκπαίδευσης.
Η αναβίωσή τους ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ακριβώς καθώς ο AI χειμώνας άρχιζε να λιώνει.
Το ενδιαφέρον για την AI αναζωπυρώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου με την δημοτικοποίηση των τεχνικών "βαθιάς μάθησης" από τους John Hopfield και David Rumelhart.
Η Ιαπωνική κυβέρνηση χρηματοδότησε εκτενώς τις καινοτομίες AI μεταξύ 1982 και 1990, επενδύοντας $400 εκατομμύρια δολάρια για να επαναστατήσει την επεξεργασία υπολογιστών και να βελτιώσει τις τεχνολογίες AI.
Το 1986, μια ομάδα μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon έκανε ένα ξεχωριστό επίτευγμα αποδεικνύοντας πώς η ανάδραση (backpropagation) μπορούσε να εκπαιδεύσει με επιτυχία πολυεπίπεδα νευρωνικά δίκτυα.
Κατά τη δεκαετία του 1990, τα νευρωνικά δίκτυα άρχισαν να παρουσιάζουν ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε εργασίες αναγνώρισης προτύπων όπως η επεξεργασία σημάτων και η χρηματοοικονομική πρόβλεψη. Ωστόσο, ήταν ακόμα περιορισμένα από τα διαθέσιμα μεγέθη συνόλων δεδομένων και την υπολογιστική ισχύ.
Η δεκαετία του 1990 είδε επίσης καινοτομίες σε άλλες προσεγγίσεις AI. Η προγραμματιστική γλώσσα LISP μειώθηκε σε δημοτικότητα υπέρ γλωσσών όπως C, C++ και Python που ήταν καλύτερα προσαρμοσμένες για πραγματικά μηχανικά καθήκοντα.
Ενώ ο ενθουσιασμός του κοινού αυξανόταν, οι επενδυτές παρέμεναν προσεκτικοί σχετικά με τις επιχειρηματικές εφαρμογές της AI, εμποδίζοντας κάθε ταχεία ανάκαμψη.
Ο δρόμος προς την mainstream AI (1990-2000)
Η περίοδος από το 1990 έως το 2000 παρακολούθησε σημαντικά ορόσημα και προόδους στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), που κυμαίνονται από διαπραγματεύσεις στη μηχανική μάθηση έως την ανάπτυξη έξυπνων ρομπότ.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η έκρηξη του διαδικτύου οδήγησε στην αυξανόμενη ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και της κοινωνίας. Οι μεγάλοι όγκοι ψηφιακών δεδομένων δημιούργησαν εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη λύσεων AI που βασίζονται σε δεδομένα.
Πρωτοπόροι της AI ένωσαν τις δυνάμεις τους με startups φέρνοντας καινοτομίες όπως οι έξυπνοι βοηθοί, η ανίχνευση απάτης, τα συστήματα συστάσεων και τα APIs μηχανικής μάθησης σε διάφορους κλάδους.
Το 1997, το Deep Blue της IBM νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού Garry Kasparov, αποδεικνύοντας την αυξανόμενη ικανότητα της AI στα παιχνίδια.
Το 1998, ο Dave Hampton και ο Caleb Chung δημιούργησαν το Furby, το πρώτο εγχώριο ή κατοικίδιο ρομπότ, παρουσιάζοντας τις πρώιμες αναπτύξεις στην αλληλεπιδραστική ρομποτική.
Η Cynthia Breazeal του MIT ανέπτυξε το Kismet το 2000, ένα ρομπότ ικανό να αναγνωρίζει και να προσομοιώνει συναισθήματα.
Η Honda παρουσίασε το ASIMO το 2000, έναν τεχνητά νοήμονα ανθρωποειδές ρομπότ ικανό να περπατά με ανθρώπινη ταχύτητα και να εκτελεί εργασίες όπως η παράδοση δισκίων σε ένα εστιατόριο.
Ενώ η AI διένυσε περιόδους ανόδου και πτώσης, οι βετεράνοι του πρώτου χειμώνα επέμειναν σιωπηλά μέσα από τα χρόνια της ερημιάς. Οι αρχικές απογοητεύσεις και οι υπερβολικές δηλώσεις έδωσαν τη θέση τους σε ένα πνεύμα βιώσιμης, πραγματιστικής έρευνας που προωθούσε τα σύνορα ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός, περιμένοντας την επόμενη άνοιξη. Η υπομονή τους ήταν έτοιμη να ανταμειφθεί.
Η Ήσυχη Δεκαετία πριν από το Boom (2000-2010)
Τις αρχές του 2000, η έρευνα AI σιωπηλά κτίζονταν πάνω στην πρόοδο που είχε σημειωθεί με την κλασική στατιστική μηχανική μάθηση και τα νευρωνικά δίκτυα καθ' όλη τη διάρκεια των ερημικών χρόνων της δεκαετίας του 1990. Με την πανταχού παρουσία του Διαδικτύου που προμήθευε τα Big Data μαζί με την αυξημένη υπολογιστική ικανότητα μέσω του Νόμου του Moore, τα απαραίτητα συστατικά για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός της AI συσσωρεύονταν.
Κάποια σημαντικά ορόσημα στη δεκαετία του 2000 περιλάμβαναν τα βαθιά νευρωνικά δίκτυα που ξεπέρασαν το φράγμα των 10 επιπέδων μέσω καλύτερων τεχνικών εκπαίδευσης. Βιβλιοθήκες όπως το TensorFlow και το PyTorch κυκλοφόρησαν, εκμεταλλευόμενες και τις CPUs και τις GPUs. Οι πρόοδοι στην ενισχυτική μάθηση επέτρεψαν στους υπολογιστές να νικούν τους ανθρώπους στο Backgammon και να επιδεικνύουν δεξιότητες συγκρίσιμες με αυτές των ανθρώπων.
Στον εμπορικό χώρο, η μηχανική μάθηση έγινε πιο κοινή για το φιλτράρισμα των spam, τη βελτιστοποίηση αναζητήσεων, τους κινητήρες συστάσεων προϊόντων και τις οικονομικές προβλέψεις.
Η AI κατάφερε να διεισδύσει σε συγκεκριμένες αγορές αλλά δεν είχε ακόμα καταφέρει να κατακτήσει τη φαντασία της κοινωνίας. Η χρηματοδότηση και ο ενθουσιασμός παρέμειναν σχετικά συγκρατημένοι.
Όμως, γνωρίζουμε τώρα ότι αυτή ήταν η δεκαετία κατά την οποία όλα τα θεμελιώδη στοιχεία που ήταν απαραίτητα για την επανάσταση της AI τέθηκαν στη θέση τους. Το βάθος των νευρωνικών δικτύων συνέχισε να αυξάνεται καθώς προχωρούσε η τεχνολογία υλικού. Μαζικά σύνολα δεδομένων γύρω από εικόνες, κείμενα, ομιλία και βίντεο δημιουργούνταν και οργανώνονταν.
Οι αλγόριθμοι διευρύνθηκαν μέσω της ακαδημαϊκής ακρίβειας και της δοκιμής και του σφάλματος στον επαγγελματικό τομέα. Η σκηνή ήταν τέλεια ετοιμασμένη για τα πυροτεχνήματα που θα ξεσπούσαν αρχίζοντας την επόμενη δεκαετία.
Η AI γίνεται mainstream (2011-2024)
Μετά από πολλούς κύκλους υπερβολής και απογοήτευσης, η AI τελικά εισήλθε στο κύριο ρεύμα της δεκαετίας του 2010 χάρη στην τέλεια σύγκλιση καλύτερων αλγορίθμων, τεράστιων δεδομένων και βελτιωμένης υπολογιστικής ισχύος. Η AI άρχισε να παράγει απτά αποτελέσματα σε πολλούς κλάδους της βιομηχανίας, δίνοντας ώθηση σε μια νέα γενιά καινοτόμων προϊόντων και εφαρμογών.
Ένα σημαντικό στιγμιότυπο ήρθε το 2012, όταν ένα βαθύ νευρωνικό δίκτυο από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο πέτυχε ρεκόρ ακρίβειας στην κατηγοριοποίηση εικόνας, ξεπερνώντας τα προηγούμενα πρότυπα αξιολόγησης.
Το 2015, διακεκριμένες προσωπικότητες όπως ο Elon Musk, ο Stephen Hawking και ο Steve Wozniak υπέγραψαν ένα ανοιχτό γράμμα προτρέποντας τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν την ανάπτυξη και χρήση αυτόνομων όπλων για πολεμικούς σκοπούς, επισημαίνοντας τις ηθικές ανησυχίες που περιβάλλουν τις προόδους της AI.
Πέρα από το να ξεπερνά τους ανθρώπους σε συγκεκριμένες εργασίες, η AI ενίσχυσε επίσης την ανθρώπινη παραγωγικότητα μέσω έξυπνων βοηθών όπως η Siri, η Alexa και η Watson.
Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης βελτιστοποιήθηκαν για να προσωποποιούν τις ροές ειδήσεων, τις συστάσεις προϊόντων, τις υπηρεσίες σύνδεσης - ακόμη και δημιουργώντας πρωτότυπη τέχνη και μουσική!
Μοντέλα ChatGPT, όπως το GPT-4 που αναπτύχθηκε από το OpenAI, έχουν ωθήσει τα όρια της συνομιλητικής AI, παράγοντας ανθρωποειδείς απαντήσεις σε κειμενικές εισόδους.
Η AI πρόσφερε ευκολίες όπως η μετάφραση γλώσσας σε πραγματικό χρόνο, η αυτοματοποιημένη οδήγηση, η προσωποποιημένη ιατρική - μεταμορφώνοντας κλάδο ανά κλάδο.
Όμως, αυτή η τεράστια πρόοδος έφερε επίσης στην επιφάνεια ηθικά διλήμματα και κινδύνους γύρω από τη μεροληψία, την απώλεια θέσεων εργασίας, ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και την υπαρξιακή απειλή της προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης.
Το Μέλλον της AI
Έχοντας μεταμορφώσει ήδη πολλούς κλάδους, οι περισσότεροι ειδικοί στην AI συμφωνούν ότι το καλύτερο είναι ακόμα να έρθει. Αναμένεται ότι τα συστήματα AI θα ταιριάξουν και ακόμη και θα ξεπεράσουν την ανθρώπινη νοημοσύνη σε έναν αυξανόμενο αριθμό τομέων κατά την επόμενη δεκαετία.
Το μέγεθος της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 20 φορές έως το 2030, φτάνοντας σχεδόν τα $2 τρισεκατομμύρια.
Οι ερευνητικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI) μπορεί τελικά να αποφέρουν αποτελέσματα. Η AGI αναφέρεται στην AI που μπορεί να καταλαβαίνει, να μαθαίνει και να σκέφτεται σε διαφορετικά πλαίσια - αναπαράγοντας ουσιαστικά την ευελιξία και την κοινή λογική της ανθρώπινης γνώσης. Εταιρείες όπως η DeepMind, η OpenAI και η Anthropic εργάζονται ενεργά πάνω σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση.
Καλύψαμε τα 40 πιο ενδιαφέροντα AI στατιστικά στοιχεία για το 2024 σε αυτό το άρθρο. Και 100+ εκπληκτικά στατιστικά στοιχεία για το ChatGPT σε αυτό.
Εξήντα χρόνια από τις ταπεινές του αρχές, η τεχνητή νοημοσύνη έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των πρωτοπόρων στο να αναπαράγει στοιχεία της νοημοσύνης. Ωστόσο, η τελική εκδίκαση για την επίτευξη του αρχικού ονείρου της ισοδυναμίας ανθρώπου-μηχανής παραμένει εκκρεμής.
Το μέλλον προσφέρει τόσο μεγάλες υποσχέσεις όσο και άγνωστους κινδύνους καθώς η προηγμένη τεχνολογία προχωρά σταθερά προς τα εμπρός, έναν επαναστατικό αλγόριθμο τη φορά, προς τις δεκαετίες που ακολουθούν.
Πηγές:
Img.1. Photo credit: thecrazyprogrammer.com
Img.2. https://www.independent.co.uk
Img.3. https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_artificial_intelligence
Img.6. https://stuffedparty.com/the-history-of-furby/
No author. (2022, March 31). How did we get here? A short history of artificial intelligence. City AM. https://www.cityam.com/how-did-we-get-here-a-short-history-of-artificial-intelligence/
Press, G. (2016, December 30). A very short history of artificial intelligence (AI). Forbes. https://www.forbes.com/sites/gilpress/2016/12/30/a-very-short-history-of-artificial-intelligence-ai/?sh=6f6d0c856fba
Sample, L. (2015, July 27). Musk, Wozniak and Hawking urge ban on AI weapons. The Guardian. https://www.theguardian.com/technology/2015/jul/27/musk-wozniak-hawking-ban-ai-autonomous-weapons
Smith, R. D. (1973). Lighthill Report on Artificial Intelligence: A General Review. https://rodsmith.nz/wp-content/uploads/Lighthill_1973_Report.pdf
Council of Europe. (n.d.). A brief history of artificial intelligence. https://www.coe.int/en/web/artificial-intelligence/history-of-ai
No author. (2017, October 25). A brief history of artificial intelligence. Harvard Medical School. https://sitn.hms.harvard.edu/flash/2017/history-artificial-intelligence/
Statista. (n.d.). Global market size of artificial intelligence (AI) from 2016 to 2027 (in billion U.S. dollars). https://www.statista.com/statistics/1365145/artificial-intelligence-market-size/